• https://www.facebook.com/guneysangunesenerjisistemleri
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905323546326
  • https://www.instagram.com/guneysangunesenerjisistemleri/
  • https://www.youtube.com/channel/UCE0EwIzyQ2KktdrsPZmt9kQ

Güneş Enerjisi ile Tarımsal Sulama

Tarımsal alanlarda şebeke elektriğinin bulunmamasından dolayı, tarımsal sulama fosil kaynaklı enerjiler ile yapılmaktadır. Fakat bu tip kaynaklar maliyetli, gürültülü ve devamlı ek yakıt gideri bulunmaktadır. Güneş enerjisi ile yapılan sulamalar ise ekonomik, sesiz ve çevreci olacaktır.

 

Güneş enerjisinin tarımsal  sulama uygulamalarda kullanılması oldukça mantıklıdır, çünkü güneş pilleri de bitkiler gibi güneşe ihtiyaç duyarlar. Bitkilerin sulanması gerektiği zamanlarda güneş enerjisi de bol miktarda mevcuttur, güneş enerjisi ile bitkilerinizi büyütürken sulama ihtiyacının için elektrik elde etmenizi de sağlayacaktır. tarımsal sulama da solar pompa solar dalgıc pompalar kullanılmaktadır. bu solar pompalar kuyu derinliği ile orantılı olarak hesaplamalar sonucunda uygun pompa seçilir. solar energy sytems. solar pompa uygulamalarında solimpeks ennerji ürünlerini kulanmaktayız.  firmamız solimpeks enerji yetkili bayiliğini almıstır.

 

Basit bir hesaplama yapalım;

1kW Güneşe enerjisi ile jeneratör kullanımı maliyet analizi
Güneş Enerjisi (fotovoltaik)Jeneratör (0,9kW-Benzinli)
Sistem maliyeti (1kW)6.200 TL400 TL
Günlük elektrik üretimi4 kWh4 kWh
Yıllık elektrik üretimi1.460 kWh1.460 kWh
Günlük yakıt tüketimi08 TL (4 kWh için 2,2lt)
Yıllık yakıt masrafı0 TL2.920 TL
20 yıllık toplam masrafı6.200 TL58.800 TL
Gece sulaması için akü2.000 TL0 TL

Hesaplama yıllık ve ideal koşullar gözetilerek yapılmıştır ve güneş enerjili sistem kendini 3-4 yıl içinde amorti edecektir. Güneş pillerinin ürettiği fazla enerji aydınlatma veya diğer ihtiyaçlar için kullanılanabilir.

 

Projelendirme sırasında dikkat edilmesi gereken noktalar;
1) Pompanın ihtiyaç duyduğu enerjiye uygun fotovoltaik panelin seçilmesi.
2) Gece sulama yapılacaksa sistemin akü ile takviye edilmesi veya kuyudan çekilen suyu bir depoya aktarmanız halinde geceleri sulama için akü ihtiyacınız olmaz.
3) Sistem farklı alanlarda kullanılmak isteniyorsa, fotovoltaik panellerin yürüyen aksam üzerine veya kolaylıkla taşınabilecek biçimde monte edilmesi.

 

Avantajları

  • Güneş enerjisi ile sulama ekonomik ve masrafsız bir yöntem olması.
  • Yakıt tedariki, jeneratör çalıştırma, yakıt fiyatlarından etkilenmemesi. 
  • Fotovoltaik sistemi sulama dışında ki uygulamalınız (aydınlatma vs.) için de masrafsız bir biçimde kullanabilirsiniz.
  • Çevreci ve yıllarca sorunsuz çalışan bir sisteme sahip olması.
  • Bitkiler gibi güneş enerjisine uygun oluşundan dolayı, enerjiyi zamanın da üretebilmesi. 

Güneş enerjisi ile tarımsal sulama kuyudan çekilen suyu bir depoya aktarmanız halinde geceleri sulama için akü ihtiyacınız olmaz. En verimli çalışma yöntemi bu şekildedir fakat deponun bulunmadığı alanlarda gece sulama yapabilmeniz için akü ihtiyacınız vardır. Gündüzleri güneş pillerinin elde etmiş olduğu elektriğin bir kısmını kullanırken, bir kısmı ile aküleri şarj edebilirsiniz.

Resimde, güneş enerjisi ile doğrudan sulama örneği görünmektedir, kuyudan pompalanan su doğrudan tarlaya gönderilmektedir.